This page is a translated version of the page Wikispecies:About and the translation is 75% complete.
Outdated translations are marked like this.

Se även WikispeciesWikipedia

Motivation

Biologer som klassificerar nya arter publicerar normalt sett sin data i specialiserade tidskrifter, vilket har lett till en överväldigande mängd samlad information som ingen har överblick över. Till och med experter inom mycket specialiserade områden märker ofta inte om en art redan tidigare formellt registrerats två, tre eller kanske ännu fler gånger.

Därför är det inte känt hur många arter det finns – och det är precis så löjligt som det låter. Vi pratar inte om alla arter som finns på jorden – utan helt enkelt det totala antal arter som redan registrerats i vetenskapliga publikationer.

Ingen vet hur många det finns. Expert "A" kanske tror att det finns 17 000 kända ringmaskar, men expert "B" tror sig känna till omkring 20 000. Det beror på det inte finns någon central registreringsprocess och ingen databas eller något referensregister för att söka information om den nuvarande statusen på en viss art.

Vision

Och det är vad Wikispecies borde vara: en öppen, omfattande databas för forskare och icke-forskare att reflektera över livets mångfald på planeten jorden. Eftersom livet är allmän egendom!

Det bildas ett ökande antal stora, vetenskapsfinansierade projekt, som alla ämnar åstadkomma mer eller mindre samma sak. Till exempel Catalogue of Life, EoL, osv., osv. Det stora problemet med de flesta av dessa projekt är att de inte är öppna för redigering och således får många oundvikliga fel som är "fasta" och svåra att åtgärda...

Samarbete

Om du vill lägga till innehåll till Wikispecies, men inte vet hur, kan du ta och kika på vår Hjälp:Innehåll där vi förklarar hur enkelt det är att lägga till data på Wikispecies.

Frågor angående vår policy rörande Wikispecies? Se Wikispecies:Charter som förklarar lite mer om vad detta handlar om.