This page is a translated version of the page Wikispecies:About and the translation is 100% complete.

Lásd még: Wikifajok a Wikipédián

Motiváció

A biológusok, akik osztályozzák az új fajokat, általában szaklapokban tesznek közzé, ami azt eredményezi, hogy azt az elsöprő mennyiségű információt senki se tartja áttekintés alatt. Még a szakértők is, a nagyon specializált területeken, gyakran nem veszik észre, hogy ugyanazt a fajt már kétszer, háromszor vagy akár többször is bejegyezték hivatalosan.

Ezért nem ismert, hány fa ismert – és ez olyan nevetséges amilyennek hangzik. Mi nem minden fajról írunk amennyi létezik a földön – csak az összes fajról amit bejegyeztek tudományos közleményekben.

Senki se tudja, mennyi van. A szakértő azt gondolhatja, hogy 17 000 ismert gyűrűsféreg van, míg B szakértő úgy gondolja, hogy körülbelül 20 000. Ez azért van, mert nincs központi regisztrációs eljárás és nincs adatbázis vagy referencia-könyvtár, hogy a jelenlegi ismeretek szerint lehessen böngészni egy adott fajról.

Vízió

Egy központi nagy taxonómiai adatbázis az, amivé a Wikifajoknak lennie kell: egy nyílt, kiterjedt adatbázis tudósoknak és nem tudósoknak, hogy tükrözzék a biológiai sokszínűséget a Föld nevű bolygónkon. Mert az élet közkincs!

Egyre nő a nagy, tudomány által támogatott projektek száma, amelyek célja többé-kevésbé ugyanazt kívánják elérni. Ilyenek például a Catalogue of Life, az EoL stb. stb. A fő probléma a legtöbb ilyen projekttel, hogy nem nyitott a szerkesztés, így elkerülhetetlenül sok hiba van „lezárva”, amiket nehéz kijavítani…

Együttműködés

Ha szeretnél tartalmat hozzáadni a Wikifajokhoz, de nem tudod hogyan, vess egy pillantást a Help:Contents lapunkra, ahol elmagyarázzuk, hogy milyen egyszerű is az adatok hozzáadása a Wikifajokhoz.

Kérések az irányelveinkről a Wikifajok tekintetében? Nézd meg a Wikispecies:Charter lapot, amely elmagyarázza, hogy miről is van szó.