This page is a translated version of the page Wikispecies:About and the translation is 58% complete.
Outdated translations are marked like this.

Zie ook Wikispecies op Wikipedia

Wikispecies—wat en waarom?

Biologen die nieuwe soorten classificeren, publiceren normaal gezien in gespecialiseerde tijdschriften. Dit heeft tot een indrukwekkende hoeveelheid informatie geleid, terwijl niemand een overzicht behoudt. Zelfs experts in bijzonder gespecialiseerde domeinen merken vaak niet of een soort tweemaal, driemaal of zelfs nog vaker formeel geregistreerd is.

Daarom is het onmogelijk te weten hoeveel bekende soorten er zijn — en dit is net zo belachelijk als het klinkt. We spreken niet over alle soorten die bestaan op aarde — maar eenvoudigweg het totale aantal soorten die al geregistreerd zijn in wetenschappelijke publicaties.

Niemand weet hoeveel er zijn. Expert 'A' denkt misschien dat er 17.000 bekende ringwormen zijn, maar expert 'B' denkt dat hij er 20.000 kent. Dit komt doordat er geen centraal registratieproces is en geen databank of referentiegids om de informatie te doorzoeken die momenteel bekend is over een bepaalde soort. De situatie kan samengevat worden in de uiting: Er is een dringende nood aan een centrale, uitgebreide databank voor taxonomie.

Vision

En dit is wat Wikispecies moet worden: een open, uitgebreide databank voor wetenschappers en niet-wetenschappers om de diversiteit van het leven op onze planeet Aarde te weerspiegelen. Want leven behoort tot het publiek domein!

Er is een groeiend aantal grote, door wetenschappers gefinancierde projecten, die allemaal min of meer hetzelfde doel proberen te bereiken. Voorbeelden zijn Catalogue of Life, EoL enz. Het grootste probleem met de meeste van deze projecten is dat ze niet openstaan voor bewerkingen, en de onvermijdelijk talrijke fouten zitten dus "ingebakken" en zijn moeilijk op te lossen...

Hoe kan ik bijdragen aan Wikispecies?

Als je inhoud wil toevoegen aan Wikispecies, maar je weet niet hoe, neem dan een kijkje op onze sectie Help:Inhoud, waar we uitleggen hoe eenvoudig het is gegevens aan Wikispecies toe te voegen.

Vragen over ons beleid voor Wikispecies? Zie het Wikispecies:Charter dat een beetje meer uitleg geeft waarover dit gaat.