Wikispecies:Quant a la Wikispecies

This page is a translated version of the page Wikispecies:About and the translation is 58% complete.
Outdated translations are marked like this.

Vegeu també Wikispecies en Wikipedia

Wikispecies: Què i per què?

Els biòlegs que classifiquen noves espècies normalment publiquen en revistes especialitzades, la qual cosa ha donat lloc a una quantitat aclaparant d'informació sense que ningú mantingui una visió general. Fins i tot els experts en camps molt especialitzats sovint no s'adonen si una espècie ha estat registrada formalment dues vegades, tres o més vegades.

Per tant, no se sap quantes espècies es coneixen, i això és tan ridícul com sembla. No estem parlant de totes les espècies que existeixen a la Terra, sinó simplement el nombre total d'espècies que ja s'han registrat en publicacions científiques.

Ningú sap quants hi ha. L'expert "A" podria pensar que hi ha 17 000 anèl·lits coneguts, però l'expert "B" creu que sap aproximadament 20 000. Això és degut a que no hi ha cap procés de registre central ni cap base de dades o directori de referència per explorar informació sobre l'estat actual del coneixement sobre una espècie particular. Aquesta situació es pot resumir amb la declaració: "Una base de dades central i extensa per a la taxonomia és urgentment necessària".

Vision

I això és el que hauria de convertir Wikispecies: una base de dades oberta i extensa per a científics i no científics que reflecteixin la diversitat de vida al nostre planeta Terra. Perquè la vida està en domini públic!

Hi ha un nombre creixent de grans projectes finançats per la ciència, tots els quals tenen com a finalitat aconseguir més o menys el mateix. Alguns exemples inclouen el Catàleg de la Vida, EoL, etc. El problema principal amb la majoria d'aquests projectes és que no estan oberts a l'edició, de manera que els errors inevitables estan "bloquejats" i difícils d'arreglar...

Com puc contribuir a Wikispecies?

Si voleu afegir continguts a Wikispecies, però no ho sabeu, feu un cop d'ull a la nostra secció Help:Continguts on us expliquem el simple que és afegir dades a Wikispecies.

Preguntes sobre la nostra política sobre Wikispecies? Vegeu la Wikispecies:Carta que explica una mica més de què es tracta.