עזרה:תוכן עניינים

This page is a translated version of the page Help:Contents and the translation is 87% complete.


ויקימינים הוא אתר חינמי העוסק במיון העולם החי והוא קשור מאוד לויקיפדיה, האינציקלופיה החופשית. ויקימינים נכתב בשיתוף פעולה על ידי הקוראים. הפסקאות הבאות מכילות מדריכים ומידע על קריאה, עריכה והשתתפות במאמצים האלו באתר הזה.

הדף מתאר את העקרונות הבסיסיים בעריכת אתרי ויקי. אם כבר יש לך ניסיון בעריכת אתר ויקי אפשר לפנות ישירות לעזרה:מידע כללי על ויקימינים.

הדרכה

האם תרצו לתרום לויקימינים? כאן נביא בפניכם מבוא מותאם לויקיפדיה, שיאפשר לכם להבין איך לערוך דפים בויקימינים.

ויקימינים הוא מאגר מינים הניתן לעריכה בשיתוף פעולה בו "אתם" יכולים לתרום. סדרת הדפים באים תספק לכם ידע ויכולות בסיסיות שתצטרכו על מנת שתוכלו להתחיל לעזור לנו לבנות את הפרויקט הזה.

כל עמוד ידון בתכונה שימושית של תוכנת הוויקי, פיסת הנחיות בסגנון ותוכן, מידע אודות קהילת ויקימינים או מדיניות חשובה של ויקימינים.

יש לזכור כי דף זה נועד "להנחות", והוא לא מהווה בהכרח דף מדיניות רשמי או מדריך מקיף. אם ברצונך לברר פרטים נוספים, לאורך כל ההדרכה ישנם קישורים לדפי ויקיפדיה עם פרטים נוספים.

יהיו גם קישורים למרחבים שבהם תוכלו לתרגל את מה שלומדים. נצל את ההזדמנות לנסות דברים ולשחק. אף אחד לא יתעצבן אם תבריג ניסוי בתחומי התרגול האלה, אז תשחק ותראה מה אתה יכול לעשות.

לידיעתך: מיקום הקישורים המוזכרים במדריך מניח שאתה משתמש בפריסת העמוד המוגדרת כברירת מחדל. אם אתה מחובר כמשתמש רשום ושינית את העדפות ברירת המחדל שלך, ייתכן שהן נמצאות במיקומים אחרים.

עריכת דפים

נתחיל בתכונת הוויקי הבסיסית מכולן: עריכה. למעט מספר קטן של דפים מוגנים, בראש כל דף ויקי מופיע קישור "ערוך". קישור זה מאפשר לך לעשות בדיוק את מה שהוא אומר - לערוך את הדף שאתה מסתכל עליו. אתרים כמו אלה שבהם כל אחד יכול לערוך כל דבר נקראים אתרי-ויקי.

נסה זאת! בחלון חדש, פתח את ארגז החול של ויקימינים, ואז לחץ על הקישור "ערוך דף זה". יוצג בפניך קוד המקור של דף זה. כתוב משהו תמציתי או משעשע, או פשוט תגיד שלום. אחר כך שמור אותו וראה מה עשית.

תצוגה מקדימה

תכונה חשובה שתתחיל להשתמש בה עכשיו היא "תצוגה מקדימה", המאפשרת לך לראות איך הדף ייראה לאחר העריכה שלך, עוד לפני שתשמור. נסה לערוך בארגז החול, ואז לחץ על הכפתור "תצוגה מקדימה". כולנו טועים, וזה מאפשר לך לתפוס את הטעויות מיד. אם אתה תייצר לעצמך הרגל להשתמש בתצוגה מקדימה לפני השמירה, תחסוך לעצמך ולעורכים אחרים הרבה בעיות. זה גם מאפשר לך לנסות שינויי פורמט מבלי לשנות את המאמר בפועל עד שתהיה מרוצה.

זה חשוב במיוחד אם אתה חושב שאולי אתה מבצע עריכות אחרות בדף. מומלץ לא לשמור כל שינוי, אלא להציג תצוגה מקדימה ואז לשמור פעם אחת, כדי להשאיר את היסטוריית העמודים לא עמוסה. שמירה בתדירות נמוכה יותר היא גם דרך להימנע מהתנגשויות עריכה, המתרחשים כאשר שני עורכים מנסים לשנות דף בו זמנית. עם זאת, כאשר תשנה כמויות גדולות של טקסט, עליך לשקול לעשות זאת בצעדים עוקבים (למשל פסקה אחת בכל פעם), כך שאחרים יוכלו לעקוב אחר עריכותיך ביתר קלות.

עריכה משנית

אם אתה מחובר כמשתמש רשום, באפשרותך לסמן עריכה כ"עריכה משנית" על ידי סימון התיבה המתאימה לפני שמירתך. זה משמש כדי להראות לאחרים שהעריכה שלך אינה משהו מהותי. אין הנחיה מחמירה מתי לעשות זאת, אך בהחלט תיקוני איות ושינויים בפורמט קל כמו הוספת רווח או קישורי ביוויקי הם עריכות קלות. במילים אחרות, שינוי התצוגה הם בדרך כלל משניים, אבל שינוי התוכן לא. אם יש לך ספק, אל תסמן את התיבה.

תקציר עריכה

כהרגל טוב, לפני שתלחץ על "שמור" כדאי להזין סיכום קצר של השינויים שלך בתיבה "תקציר עריכה" בין חלון העריכה ללחצנים שמור ותצוגה מקדימה. זה יכול להיות מאוד תמציתי; למשל אם פשוט תכתוב "שגיאת הקלדה", אנשים יידעו שביצעת תיקון איות או פיסוק קל, או שינוי קטן אחר.

סיגנונות גופן וכותרות

הדגשה והטיה

כשאתה כותב טקסט, זה דורש פונקציות שונות מאשר במעבד תמלילים רגיל.

הוויקי יכול לקבל כמה תגי HTML, אך רוב האנשים משתמשים בשפת הסימון המובנית בוויקי, אשר נועדה להקל על העריכה. תגי הוויקי הנפוצים ביותר הם מודגש ו נטוי. ההדגשה וההטייה נעשית על ידי הקפת מילה או ביטוי עם גרשיים מרובים:

  • ''נטוי'' מוצג כ נטוי. (2 סימני גרש)
  • '''מודגש''' מוצג כ מודגש. (3 סימני גרש)
  • '''''מודגש ונטוי''''' מוצג כ מודגש ונטוי. (2 + 3 = 5 סימני גרש)

כותרות וכותרות משנה

כותרות וכותרות משנה הן דרך קלה לשיפור ארגון המאמר. אם אתה יכול לראות שניים או יותר נושאים מובחנים נדונים, תוכל לפרק את המאמר שלך על ידי הוספת כותרת לכל קטע.

ניתן ליצור כותרות כך:

  • == כותרת רמה עליונה == (2 סימני שווה)
  • === כותרת משנה === (3 סימני שווה)
  • ==== עוד רמה למטה ==== (4 סימני שווה)

אם מאמר כולל שלוש כותרות לפחות, תוכן עניינים ייווצר באופן אוטומטי. נסה ליצור כותרת ב- ארגז החול של ויקימינים. זה יתווסף אוטומטית לתוכן העניינים של הדף.

קישורים פנימיים

אחד הדברים ההופכים את ויקימינים כמו גם ויקיפדיה למועילים וממכרים הוא רישום צולב נרחב על ידי קישורים פנימיים. קישורים אלה שנוצרים בקלות מאפשרים למשתמשים לגשת למידע הקשור למאמר שהם קוראים.

מתי לקשר

הדרך הקלה ביותר ללמוד מתי לקשר היא להסתכל בערכי ויקימינים ולחקות את מה שהם עושים. אם אתה מנסה להחליט אם ליצור קישור או לא, חשוב "אם הייתי קורא את זה, האם הקישור הזה היה שימושי בשבילי?"

איך לקשר

כשרוצים ליצור קישור לדף אחר בוויקימינים (המכונה קישור וויקי) עליכם לשים אותו בסוגריים מרובעים כפולים, כך: [[ערך X]]

לדוגמא, אם ברצונך ליצור קישור לדף Wikispecies:Contributing to Wikispecies (תרומה לוויקימינים), למשל, זה יהיה: [[Wikispecies:Contributing to Wikispecies]]

זכור גם שבוויקימינים הקישורים נוצרים אוטומטית, כך שאם אתה שם סוגריים מרובעים כפולים סביב מילה, זה הופך לקישור, אז היזהר מיצירת קישור לא רצוי.

אם ברצונך שהקישור למאמר יציג טקסט שאינו כותרת המאמר, תוכל להוסיף שם חלופי על ידי הוספת קו חוצה "|" (SHIFT + BACKSLASH ברוב המקלדות).

לדוגמא, אם אתה רוצה ליצור קישור לדוגמא שלעיל, אך ברצונך שיאמר "הטקסט שלי" היית כותב אותו ככזה:

לצפייה במאמר, [[ערך X|הטקסט שלי]]...

זה נראה כ:

לצפייה במאמר, הטקסט שלי ...

אך יקשר ל"מאמר X".

Alternative endings

כאשר ברצונך להשתמש ברבים של כותרת מאמר (או להוסיף כל סיומת אחרת) עבור הקישור שלך, תוכל להוסיף את האותיות הנוספות ישירות מחוץ לסוגריים הריבועים הכפולים.

לדוגמה, תוכל לכתוב:

Marine mammals such as [[dolphin]]s...
Intercontinental [[ship]]ping...

זה יופיע כהפניות מקושרות.

ראו גם

ויקימינים הוא אחד מכמה פרויקטים של קרן ויקימדיה. ויקיפדיה מיועדת למאמרים על נושאים שנחשבים אנציקלופדיים (יחד עם כמה נושאים שבדרך כלל יימצאו באלמנך).

כל מאמר שפשוט מגדיר מילה, או ביטוי קצר, כפי שהיית מוצא במילון טיפוסי, ושאי אפשר להרחיב אותו לערך אנציקלופדי, צריך לתרום לפרויקט האחות של ויקיפדיה, ויקימילון. יש גם מסד נתונים קריא משותף שהפרויקטים יכולים לגשת אליו בכדי לאחזר נתונים משם הנקראים ויקינתונים ופרויקט שאוסף תמונות עם רישיון חופשי בשם ויקישיתוף.

לרשימת פרויקטים קשורים, ראו רשימה מלאה של פרויקטי מדיה־ויקי. הקישורים הנפוצים ביותר יופיע בתבנית עזרה.

במקום כל כתובת ה- URL תוכלו להשתמש בקישור וויקי הדומה לקישור רגיל של ויקימינים אך עם קידומת מיוחדת. לדוגמה,

[[wiktionary:house]] או [[wikt:house]]

יקשר להגדרה בוויקימילון למילה "house".

באותו אופן, ניתן לקשר בתוך אותו מיזם בין שפות. לדוגמה, כדאי לקשר למילה "בית" בוויקימילון העיברי יש להוסיף קידומת he לאחר הקידומת wikt:

[[wikt:he:בית]]

במאמר שלך הוא יופיע כ:

wiktionary:house, wikt:house או wikt:he:בית

אתה יכול להסתיר את החלק "wikt:" על ידי הוספת תו "צינור" (סרגל אנכי):

[[wikt:he:בית|]]

כמוסבר לעיל, כך שהתוצאה היא:

he:בית

לפרויקטים האחרים קיצורי דרך דומים:

In special cases interlanguage links to the different language editions of Wikipedia can be added using the language abbreviation, for example "en:" or "nl:" for links to the English and Dutch Wikipedias, respectively. It can also be done by putting "w:" before a link, which will result in a link to the English Wikipedia. However please note that manually adding links to any Wikipedia is generally not recommended, since such links will be automatically added and served by Wikidata anyway. (Interwiki links added by Wikidata will not be visible in the actual code of a page, but will still be available in the lefthand-side submenu labelled "In Wikipedia". Since there is no point in having duplicate links on a page, manually added Wikipedia-links are likely to be removed.)

External links

If you want to link to a site outside of the Wikimedia projects, it should almost always go under the "External links" heading at the end of an article.

The easiest way to make a link is to simply type in the full URL for the page you want to link to. If you want to make a link to Google, all you need to do is type:

https://www.google.com/

The wiki will automatically treat this text as a link (as has been done with the URL above) and will display the raw web address, including the "http://" part. In practice, you won't see this format much, as raw URLs are ugly and often give no clue what the site actually is.

To make the link display something other than the URL, use one square bracket at each end. If you want to make a link to Google, type:

[https://www.google.com/]

This will display the link as a number in brackets, like this: [1]. This format is mostly used for citing sources within an article. It looks like a footnote, so it's best to only use it as such (for example, following a direct quote or a statement which requires a source). Avoid this usage: "According to [2], the last full moon of the second millennium occurred on December 11, 2000."

If you want the link to appear with text that you specify, add an alternative title after the address separated by a space (not a pipe). So if you want the link to appear as Google search engine, just type:

[https://www.google.com/ Google search engine]

Note: Using certain characters, such as a pipe(|) in the URL of the link will cause the link to fail; however, HTTP provides the ability to specify any character in a URL as a hexadecimal equivalent to its ASCII representation, so you can, for instance, write %7C instead of the pipe character.

When placed under the "External links" heading, the links should be listed in bullet-point format:

==External links==
*[https://example.example/ Website]
Contents General Wikispecies