This page is a translated version of the page Help:Contents and the translation is 95% complete.
Outdated translations are marked like this.


Wikispecies és un directori d'espècies estretament relacionat amb la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure . És escrita de manera col·laborativa pels seus lectors. Els següents articles contenen instruccions i informació sobre la lectura, autoria i participació en aquest lloc.

Aquesta pàgina cobreix l'edició bàsica de wikitext. Si ja estàs familiaritzat amb ella, pots anar directament a Help:Generalitats de Wikispecies

Tutorial

T'agradaria contribuir amb Wikispecies? Aquí et donem un tutorial adaptat de la Viquipèdia, per mostrar com editar les pàgines de Wikispecies.

Wikispecies és un directori d'espècies editat col·laborativament en el qual tu pots contribuir. Aquesta sèrie de pàgines et donarà els coneixements i habilitats bàsiques que necessites per començar a ajudar-nos a construir amb aquest projecte.

Cada pàgina parlarà sobre una característica útil del programari wiki, una petita guia d'estil i contingut, informació sobre la comunitat de Wikispecies o les principals polítiques i convencions de Wikispecies.

Recorda que aquest és un tutorial, no una pàgina de política definitiva o un manual complet. Si vols més detalls, al llarg del programa d'aprenentatge hi ha enllaços a pàgines de la Viquipèdia amb més informació.

També hi haurà enllaços a espais on podràs practicar el que està aprenent. Aprofita l'oportunitat de provar coses noves i jugar amb el programari. Ningú es molestarà si t'equivoques experimentant en aquestes àrees de pràctica, així que diverteix-te i aprèn el que puguis fer.

Nota: La ubicació dels enllaços esmentats en el tutorial suposa que estàs utilitzant el disseny de pàgina predeterminat. Si esteu identificat com a usuari registrat i has canviat les teves preferències predeterminades, és possible que es trobin en altres ubicacions.

Edició de pàgines

Començarem amb la característica wiki més bàsica de totes: editar. Amb l'excepció de poques pàgines protegides, cada pàgina wiki té un enllaç a la part superior que diu «modifica» (edit). Aquest enllaç et permet fer exactament el que diu —editar la pàgina que estàs veient—. Els llocs com aquests on qualsevol pot editar qualsevol cosa són coneguts com wikis.

Intenta-ho! En una finestra nova obri la zona de proves de Wikispecies i fes clic a l'enllaç «modifica». Veuràs el codi font d'aquesta pàgina. Escrigui alguna cosa concís o divertit o simplement «hola». Després guarda i veuràs el que has fet.

Mostra previsualització

Una característica important per començar és utilitzar la vista prèvia fent clic a «Mostra previsualització», que et permet veure com es veurà la pàgina després de la teva edició, fins i tot abans de guardar-la. Intenta fer una edició a la zona de proves, després fes clic al botó «Mostra previsualització». Tots cometem errors i aquesta funció ens permet veure'ls immediatament abans de desar la pàgina. Si crees l'hàbit d'usar «Mostra previsualització» abans de publicar les edicions, s'estalviarà un munt de problemes amb altres editors. També et permet provar canvis de format sense modificar realment l'article fins que estiguis satisfet.

Això és especialment important si penses realitzar altres canvis a la pàgina. És bona pràctica guardar només una vegada per mantenir ordenat l'historial de la pàgina. Guardar menys seguit és també una manera d'evitar conflictes d'edició, que es produeixen quan dos editors tracten de canviar una pàgina al mateix temps. No obstant això, per canviar grans quantitats de text has de considerar fer-ho en etapes successives (per exemple, un paràgraf a la vegada) perquè altres puguin seguir les teves edicions més fàcilment.

Edicions menors

Si ja esteu identificat com a usuari registrat, pots marcar l'edició com «Edició menor» marcant la casella corresponent abans de desar. Això s'utilitza per mostrar als altres que la seva edició no és una cosa substantiu. No hi ha cap directriu estricta sobre el moment de fer això, però sens dubte les correccions ortogràfiques i canvis de format de menor importància com l'addició d'un espai o un enllaç wiki són edicions menors. En altres paraules, el canvi de la presentació és generalment de menor importància, però la modificació del contingut no ho és. En cas de dubte, no marquis la casella.

Resum de la modificació

Abans de prémer «Desa», es considera una bona pràctica escriure un breu resum de la(es) teve(s) canvi(s) en la caixa de resum entre la finestra d'edició i els botons «Desa» i «Vista prèvia». Pot ser bastant concís; per exemple, si acabes esmenar un "error tipogràfic», la gent sabrà que vas fer una correcció ortogràfica o de puntuació menor o algun altre canvi petit.

Format d'estil i encapçalats

Negretes i cursives

Quan editis text, necessitaràs funcions diferents a les d'un processador de textos normal.

La wiki pot acceptar algunes etiquetes HTML, però la majoria de la gent fa servir el llenguatge wikitexto incorporat, el qual està dissenyat per facilitar l'edició. Les etiquetes wiki més utilitzades són les negretes i cursives. Les negretes i cursives s'obtenen en envoltar una paraula o frase amb múltiples apòstrofs:

  • ''cursives'' es representa com cursives. (2 apòstrofs)
  • '''negretes''' es representa com negretes. (3 apòstrofs)
  • '''''negretes cursives''''' es representa com negretes cursives. (2 + 3 = 5 apòstrofs)

Encapçalaments

Els títols (encapçalaments) i subtítols són una manera fàcil de millorar l'organització d'un article. Si observes dos o més temes diferents en discussió, pot separar el teu article inserint una capçalera per a cada secció.

Les capçaleres es creen d'aquesta manera:

  • ==Encapçalament de nivell superior== (2 signes iguals)
  • ===Subtítol=== (3 signes iguals)
  • ====Encapçalament de nivell inferior==== (4 signes iguals)

Si un article té almenys tres encapçalats, es generarà automàticament una taula de continguts (índex o sumari). Tracta de crear una capçalera a la zona de proves de Wikispecies. S'afegirà automàticament a la taula de continguts de la pàgina.

Enllaços interns

Una de les coses que fa Wikispecies en combinació amb Wikipedia útil i addictiva és la extens llista d'enllaços interns entre wikis. Aquests enllaços fàcilment creables permeten als usuaris accedir a informació relacionada amb l'article que estan llegint.

Quan enllaçar?

La forma més fàcil d'aprendre com enllaçar és estudiar els articles de Wikispecies i imitar com el seu codi està escrit. Si estàs tractant de decidir si fer un enllaç o no, pensa el següent: «Si hagués de llegir això, ¿aquest enllaç seria útil per a mi?».

Com enllaçar?

Quan vulguis fer un enllaç a una altra pàgina de Wikispecies (demoninado enllaç wiki) has de posar la paraula o frase entre dobles claudàtors, així:

[[Article X]]

Per exemple, si vols fer un enllaç a, diguem-ne, Wikispecies:Contributing to Wikispecies, seria:

[[Wikispecies:Contributing to Wikispecies]]

Així mateix, recorda que en Wikiespecies els enllaços es creen automàticament, de manera que si poses dobles claudàtors al voltant d'una paraula es crea un enllaç i, per això, cal anar amb compte per evitar ambigüitats.

Si vols canviar el nom de l'enllaç a l'article que vols, pots afegir un nom alternatiu mitjançant l'addició d'un signe de barra vertical «|» al final de l'enllaç de l'article (SHIFT + BACKSLASH en la majoria dels teclats).

Per exemple, si vols fer un enllaç amb l'exemple anterior, però volies fer servir «meu text», el escriuries així:

Per veure l'article, [[Article X|meu text]]...

Apareixeria:

Per veure l'article, meu text...

però enllaçaria a «Article X».

Terminacions alternatives

Quan desitges pluralitzar el títol d'un article (o afegir qualsevol altre sufix) per a un enllaç, pots afegir lletres addicionals fora dels dobles claudàtors.

Per exemple, escriuries:

Marine mammals such as [[dolphin]]s...
Intercontinental [[ship]]ping...

Apareixerien com a referències enllaçades.

Llocs relacionats

Wikispecies és un de diversos projectes de la Fundació Wikimedia. Wikipedia és per a articles en prosa sobre temes considerats enciclopèdics (juntament amb alguns temes que normalment es troben en un almanac).

Qualsevol article que simplement defineix una paraula o frase curta —que pots trobar en un diccionari típic— i no es pot expandir a una entrada enciclopèdica, ha de ser transferit al projecte germà de Wikipedia, Viccionari. Una base de dades comuna per a continguts compartits està en desenvolupament.

Per a una llista de tots els projectes relacionats, vegeu la llista completa de projectes Wikimedia. Els enllaços més comuns apareixeran en aquesta pàgina d'ajuda.

En lloc de tota la URL, pots utilitzar un enllaç wiki similar a un de manera regular Wikispecies, però amb un prefix especial. Per exemple,

[[:wiktionary:ca:casa|wiktionary:ca:casa]] o [[:wikt:ca:casa|wikt:ca:casa]] enllaçarà a la definició al diccionari de la paraula «casa»
wiktionary:ca:casa o wikt:ca:casa

pots amagar «wiktionary:ca:» amb l'addició del caràcter d'una barra vertical:

[[wikt:ca:casa|]]

Com es va explicar anteriorment, el resultat serà:

casa

Els altres projectes tenen dreceres similars:

  • Meta-Wiki pot ser vinculat mitjançant «meta::» o «m:»
  • Wikibooks pot ser vinculat mitjançant «wikibooks::» o «b:»
  • Wikisource pot ser vinculat mitjançant «wikisource::» o «s:»
  • Wikiquote pot ser vinculat mitjançant «wikiquote::" o «q:»
  • Wikiversity pot ser vinculat mitjançant «wikiversity::» o «v:»

Les edicions de Viquipèdia en altres idiomes poden ser vinculades mitjançant l'abreviatura de la llengua, per exemple, «el:» o «nl» són vincles a les viquipèdies en anglès i neerlandès, respectivament. També es poden fer posant «w:» abans d'un enllaç, el que resultarà en un enllaç a la Viquipèdia en anglès.

Enllaços externs

Si vols enllaçar un lloc fora de la Wikipedia, gairebé sempre ha d'anar sota l'encapçalament «Enllaços externs» al peu de l'article.

La manera més fàcil de crear un enllaç és simplement escriure a la URL completa de la pàgina que vols establir el vincle. Si vols fer un enllaç a Google, tot el que ha de fer és escriure:

http://www.google.com/

Automàticament, la wiki tractarà aquest text com un enllaç (com s'ha fet amb la direcció de dalt) i mostrarà l'adreça web en cru, inclòs el «http://». A la pràctica, no es veu aquest format molt seguit, ja que les URL en cru no són atractives i amb freqüència no dóna cap pista del que el lloc és realment

Perquè l'enllaç mostri alguna cosa diferent de l'adreça URL, utilitza un claudàtor a cada extrem. Si vols fer un enllaç a Google, escriviu:

[http://www.google.com/]

Això mostrarà l'enllaç com un nombre entre claudàtors, així: [1]. Aquest format és útil sobretot per a citar fonts dins d'un article. Sembla una nota a peu de pàgina, de manera que és millor utilitzar-la com a tal (per exemple, seguint una cita directa o una declaració que requereix una font). Evitar aquest ús: «D'acord amb [2], l'última lluna plena del segon mil·lenni es va produir l'11 de desembre de 2000».

Si vols que aparegui el vincle amb el text que especifiqui, afegiu un títol alternatiu després de la direcció, separats per un espai (no una barra vertical). Així que si vols que l'enllaç aparegui com Cercador de Google, escriu:

[http://www.google.com/ Cercador de Google]

Nota: l'ús de certs caràcters, com una barra vertical (|) en un URL, farà que l'enllaç falli; però, el protocol HTTP proporciona la capacitat d'especificar qualsevol caràcter en una URL com a equivalent hexadecimal en la representació ASCII, de manera que pots, per exemple, escriure %7C en comptes de la barra vertical.

Quan es col·loca la secció «Enllaços externs», els enllaços han d'aparèixer en format de llista no numerada:

==External links==
*[http://www.google.com/ Google search engine]
Contents General Wikispecies