This page is a translated version of the page Wikispecies:Bot and the translation is 81% complete.

A bot kifejezés (a robot rövidítése) egy olyan parancsfájlt jelent, amely módosítja a Wikifajok tartalmát egy bizonyos automatizáltság alatt, függetlenül attól, hogy teljesen automatizált, vagy egy emberi közreműködő segítséget nyújt valamilyen módon. Ez az irányelv bármely ilyen folyamatra teljesül. Az eszközök használata ismétlődő feladatok segítésére, például vandalizmus visszavonására, segített szerkesztés, és általában nem számít bothasználatnak. Egyes szoftvereszközök is kieshetnek a bot definíciója alól, és segített szerkesztésnek számíthatnak. A jelenleg kizárt eszközök az AWB (AutoWikiBrowser) és a JWB (JavaScriptWikiBrowser), mely az AWB webverziója. Ezen eszközök szerkesztői jóváhagyást igényelnek minden szerkesztés teljesítésére, és csak botfiókkal használhatók automatikus módban. Ha e programokat rendszeresen használod percenként 20 szerkesztésnél több elvégzésére, erősen ajánljuk botfiók létrehozását.

Ha szeretnél engedélyt egy botra, látogasd meg a kérelmek jóváhayása szakaszt.

Botfiókok

A közreműködőknek egy külön fiókot kell készíteniük a bot kezeléséhez. A fiók nevének azonosítania kell a tulajdonost és tisztán magában kell foglalnia „bot” szót. Az eszközök nem tekinthetőek botoknak, nem kell hozzájuk külön fiók.

A bot közreműködése a tulajdonos felelőssége. Valamint kifejezetten a tulajdonosnak kell helyrehozni a hibás botok által okozott károkat. Minden irányelv ugyanúgy vonatkozik a botfiókra mint bármely más felhasználói fiókra. A botfiókokat az üzemeltetőjük alternatív fiókjaiként kezelik a felhasználói fiókokra vonatkozó irányelv szempontjából.

A botfiókot nem érdemes a bot megadott feladatai közt nem szereplő szerkesztésekhez használni. Például a botüzemeltetőknek nem érdemes botfiókot használniuk az arra vonatkozó üzenetekre való válaszoláshoz. A bottulajdonosok a bot vitalapját átirányíthatják sajátjukra.

Jóváhagyás

A botokat jóvá kell hagyni, mielőtt üzemelhetnek. A közreműködők elvégezhetnek korlátozott számú tesztet, a jóváhagyás előtt, feltéve, hogy a próbaszerkesztések száma nagyon alacsony. Ezeket a teszteket bármely bürokrata elvégezheti vagy meghosszabbíthatja a bot műveletét, biztosítaniuk kell, hogy ezek a tesztek megfelelnek ennek az irányelvnek. Kis változtatások, például egy feladat működésének javítása, nem jelentenek gondot, de nagyobb változtatások nem végezhetőek el összetűzés nélkül. A teljesen új feladatok általában külön elfogadási kérelmet igényelnek. A botüzemeltetők létrehozhatnak minden feladatra új botfiókot.

Előfeltételek

Ahhoz, hogy egy bot jóvá legyen hagyva, a tulajdonosnak bizonyítania kell, hogy:

 • ártalmatlan
 • hasznos
 • nem fogyaszt felesleges erőforrásokat
 • csak ott végez feladatot, ahol egyetértés van
 • betartja a vonatkozó szabályokat és irányelveket.

A botfiók felhasználói lapján, azonosíthatónak kell lennie a botnak, például a a {{Bot}} címke használatával. The following information should be provided on, or linked from, both the bot account's userpage and the approval request:

 • A bot feladatának vagy feladatainak részletei
 • Kézzel van kiegészítve a bot működése, vagy automatikusan működik
 • Mikor (folyamatosan, időszakosan vagy meghatározott időközökben) és milyen gyorsan működik
 • A nyelv és/vagy program, amit futtat

While performance is not generally an issue, bot operators should recognize that a bot making many requests or editing at a high speed has a much greater effect than the average contributor. Operators should be careful not to make unnecessary Web requests, and be conservative in their editing speed.

Developers will inform the community if performance issues of any significance do arise, and in such situations, their advice should be followed.

 • Bots in trial periods, and approved bots performing all but the most trivial or urgent tasks, should be run at a rate that permits review of their edits when necessary.
 • A jelöletlen botoknak lassabban kell szerkeszteniük a jelzetteknél, mivel szerkesztéseik láthatók a figyelőlistákban.
 • The urgency of a task should always be considered; tasks that do not need to be completed quickly (for example, renaming categories) can and should be accomplished at a slower rate than those that do (for example, reverting vandalism).
 • Automatic Bots' editing speed should be regulated in some way; subject to approval, bots doing non-urgent tasks may edit approximately once every five seconds, while bots doing more urgent tasks may edit approximately once every two seconds. Assisted-editing with a short span of activity is allowed to edit at a rate of up to 50 edits per minute.
 • A gyorsan szerkesztő botoknak lassabban kell működniük csúcsidőben (12:00 – 04:00 (UTC)) és -napokon (hetek közepén, különösen szerdán és csütörtökön) a csendesebb időknél (hétvégén). Forgalomstatisztikák itt találhatók.
 • A botok szerkesztési sebességét módosíthatja a másodlagos adatbázisszerver késése; ez lehetővé teszi a botoknak a csendes időszak alatti gyorsabb szerkesztést a magas szerverterhelés esetén történő lassulás mellett. This can be achieved by appending an extra parameter to the query string of each requested URL; see Manual:Maxlag parameter for more details.

Hibák kezelése

If you have noticed a problem with a bot, or have a complaint or suggestion to make, you should contact the bot operator.

If the bot is causing a significant problem, and you feel that more urgent discussion is necessary, you may also wish to leave a message at Wikispecies:Village Pump, indicating where you have notified the bot operator.

Az adminisztrátorok blokkolhatják a botfiókokat, amelyek jóváhagyás nélkül tevékenykednek, vagy a jóváhagyással ellentétes módon működnek (pl. túl gyorsan szerkeszt). Blokk járhat azért is, ha egy botfolyamat a fiókba való bejelentkezés nélkül üzemel, vagy a sajáttól eltérő fiókba jelentkezett be.

See also