Wikifajok:Mi nem a Wikifajok

This page is a translated version of the page Wikispecies:What Wikispecies is not and the translation is 100% complete.

A Wikifajok egy online fajkönyvtár, és úgy kell kezelni. Vannak bizonyos dolgok amik a Wikifajok nem:

  • A Wikifajok nem információk bekezdései a fajokról vagy taxonómusokról. A prózai, nyelvspecifikus szövegek azt a helytelen benyomást keltik, hogy a Wikifajok a Wikipédia egy ága, pedig nem.
  • A Wikifajok nem papír. Nincsenek mérethatárok.
  • A Wikifajok nem egy általános enciklopédia. Például a Wikifajok listáz néhány adattárat taxonómiai jelentőséggel bíró anyagokkal, mint például a holotípusokról. Bár ezek a raktárak általában múzeumokban vagy egyetemeken vannak, a Wikifajoknak nincs lapja a múzeumról, vagy egyetemről magáról, hiszen ezek az intézmények nem bírnak rendszertani értékkel. További információkra vonatkozólag kérlek használd a Wikipédiát.
  • A Wikifajok nem webtárhely. Ne használd a Wikifajokat a saját honlapodként.
  • A Wikifajok nem egy képadattár. Míg a képek a fajokról feljavíthatják a cikkeket, viszont nem lehetnek az egyetlen dolgok az oldalon és nem lehetnek absztrakt művek. Például ne használj művészi restaurációkat őskori életformákon, mint például a dinoszauruszok vagy prehisztorikus növények, mert azok ritkán tényszerűen pontosak. Ezek helyett a tudományos illusztrációk és a tiszta fényképek az organizmusokról, az ideálisak a Wikifajoknak. Ahogyan azt a képekre vonatkozó útmutatónkban írjuk, egy, néhány esetben talán két kép elég egy fajhoz. Ha nagyon szeretnél képeket feltölteni valahova, kérlek használd a Commonst, inkább mint a Wikifajokat – több ember használhatja a képet, ha ott van.
  • A Wikifajok nem egy linkadattár. A más oldalakra mutató hivatkozások túlzott használatát reklámnak vagy promóciónak lehet tekinteni, és a link törlésre fog kerülni.