This page is a translated version of the page Help:General Wikispecies and the translation is 100% complete.


Vikitür, Vikipedi gibi, Wikimedia Vakfı'nın ev sahipliği yaptığı projelerden biri olmasına rağmen, kullanıcıların nasıl katkıda bulunabilecekleri konusunda büyük farklılıklar gösteriyor. İçeriğin nasıl biçimlendirilmesi gerektiğine dair kesin kurallar vardır. Bu kurallara, Wikimedia Vakfı'nın bize getirdiği belirli bir amaç nedeniyle ihtiyaç duyulmaktadır. Wikimedia Vakfı'nın kurucusu Jimbo Wales, Vikipedi ve Vikitür arasındaki farkları açıkça belirten bir not yazdı.

Wikimedia Vakfı da Vikiveri adlı bir proje barındırır. Vikiveri içerik türleri için bir veri tabanıdır. Vikiveri, tüm Wikimedia projelerindeki verileri merkezi olarak depolar (ve kullanıcıların yönetmesine izin verir) ve viki ilkeleri kullanılarak oluşturulabilecek içerik aralığını radikal bir şekilde genişletir.

Bir tıklamayla Vikipedi'deki bir bilgi kutusunun içeriğini düzenleyebileceğinizi, düzenlediğiniz bilgi kutusuna özel bir düzenleme formu aldığınızı ve diğer Vikipedi'lerin aynı içeriği otomatik olarak ve hemen kullandığını (yerel ayarlarınıza özel olmadığı sürece) düşünün. Bir makaledeki bazı verilerin, sizden herhangi bir çalışma yapmadan arka planda otomatik olarak güncellenebileceğini düşünün - ister bir şirket hisse senedinin gelişimi, ister açık kaynaklı bir projedeki kod satırı sayısı. Viki hakkında hiçbir şey bilmeden çeşitli konularda wiki veritabanlarını kolayca arayabileceğinizi düşünün.

Vikitür verileri nihayetinde Vikiveri'de barındırılacaktır.

Vikitür ne değildir sayfasına bakın.

Vikitür'ün kapsamı

Vikitür, isimlendirme ve taksonomiyi tanımlamaktadır. Vikitür'e katkıda bulunmak, bu konulara aşina olduğunuz anlamına gelir. Adlandırma veya taksonomi ile ilgili olmayan konular Vikitür'e ait değildir ve bunun yerine vücut boyu metin parçaları Vikipedi'ye dahil edilmelidir. Dağılım ve yayılış verileri bir maddenin konuşma sayfasına ya da (nihayetinde) Vikiveri'ye eklenebilir.

Dil sözleşmesi

Vikitür dilden mümkün olduğunca bağımsızdır. Metin çoğunlukla gerçek verilerle sınırlıdır ve metin kullanıldığında çoğunlukla biçimlendirme amaçlıdır. İsimlendirme ve taksonomide kullanılan bilimsel sözleşme Latincedir. Vikitür bu sözleşmeyi benimser ve Linnaean binom adlandırma sistemini kullanır. Latince bu nedenle taksonomi ve isimlendirme bölümlerinde kullanılır.

İşaretleme ve veri tanımlama amacıyla, Vikitür projesinin sözleşmesinde İngilizce dili kullanılmaktadır.

Taksonomi ve isimlendirme için sadece bir Vikiveri veri tabanı olacağından, bu projenin dil çatalları ve diğer dillerdeki paralel taksonomileri silinecektir.

İçerik sözleşmesi

Sınıflandırma bölümü

Vikitür'deki her takson sayfasında sınıflandırma bölümü bulunmalıdır. Bu bölüm, Vikitür'ün taksonomisi ile ilgilidir. Bu bölüm tamamen Latincedir. Adlandırma için bir sonraki tabloyu kullanın.

Latin takson ve çoğulları
Takson (tekil) Takson (çoğul)
Phylum Phyla
Classis Classes
Ordo Ordines
Familia Familiae
Divisio Divisiones
Cohors Cohortes
Sectio Sectiones
Tribus Tribus
Genus Genera
Species Species
Varietas Varietates
Forma Formae

Her şeyi yüksek standartta tutmak için Vikitür, ağırlıklı olarak taksonomi şablonlarının kullanımına dayanmaktadır.

İsim bölümü

Sınıflandırmanın yanı sıra, bir sayfada bir İsim bölümü bulunmalıdır. Bu bölüm, Latince adı, yaptırım yazarı ve yazarın türleri tanımladığı ve adlandırdığı yılı içerir. Ek olarak, botanik isimler, protokolün kaynağını kısaltılmış standart biçimde vermelidir. Yazarların adları dahili olarak yazar sayfalarına bağlanır.

Bu bölüm bir türü veya daha alt bir taksonu tanımlıyorsa, bu bölüm bir tür-yerellik ve holotype bölüm içermelidir (bu bilgi mevcut olduğunda). Holotip, yazarın tanımını temel aldığı ilk örnek anlamına gelir. Holotipler müzelere yerleştirilir. Tip-yerellik, holotipin bulunduğu yeri tanımlar.

Tanımlanan taksonun eş anlamlıları için bir alt bölüm kullanılır.

Kaynaklar bölümü

Sınıflandırma ve takson bölümleri kaynak materyal sağlanmadıkça değersizdir. Ancak, doğrudan bu bölümlere alıntı eklemeyin; bunun yerine, kaynaklar bölümü sayfanın geri kalanı için kanıt sağlamalıdır. Sayfa, bilgilerin alıntılandığı kitap, dergi veya internet bağlantılarını içermelidir. Varsa, öncelik olarak orijinal kaynak kullanılmalıdır. (Orijinal kaynak, yazarın türünü tanımladığı yerdir). İnternet sitelerine link verirken, varsa İngilizce referansları seçin.

Yerel adlar bölümü

Bu bölüm, diğer dillerdeki yaygın isimlere ve mevcut olan Vikipedi projelerine bağlantılar sağlar.

Kaynaklar

İyi kaynakların bir listesi derlendi, Vikitür'e katkıda bulunmak için kaynak olarak kullanılabilir.

İyi bir İnternet kaynağı birkaç kuralla tanınabilir. Bunlar kullanmalıdır:

  • Latince isimlendirme
  • Yaptırım yapan yazarlar ve yıllar
  • Diğer kaynaklar veya asıl kaynak ise taksonun açıklaması.

Biçimlendirme kuralları

Vikitür yardım bölümünde tartışılmayan kurallar için aşağıdaki standart kuralları kullanıyoruz.

  • Bitki ve Mantarlar için: Uluslararası Botanik Adlandırma Kanunu (Temmuz 2005 Vienna kodu) [1]
  • Hayvanlar için: Uluslararası Zoolojik İsimlendirme Kanunu (Dördüncü Baskı) [2]
  • Prokaryotlar (Bakteri ve Arkea) için: Uluslararası Prokaryotlar İsimlendirme Kanunu (ICNP, 2008 Revizyonu, 2015 Makale Taslağı) [3], eski Uluslararası Bakteri İsimlendirme Kanunu (ICNB, 1990 Revizyonu) [4]

Yardıma ihtiyaç olduğunda ne yapmalı

← Contents General Wikispecies/tr Taxonavigation section →