Help:Általános Wikifajok

This page is a translated version of the page Help:General Wikispecies and the translation is 100% complete.


Bár a Wikifajok egy a Wikimédia Alapítvány projektjei közül, mint a Wikipédia, mégis nagy mérték ben különbözik, hogy hogyan járulhatnak hozzá a felhasználók. Szigorú szabályok vonatkoznak arra, hogy kell formázni a tartalmakat. Ezek a szabályok szükségesek az adott célból, amelyet a Wikimédia Alapítvány helyezett ránk. A Wikimédia Alapítvány alapítója, Jimbo Wales, írt egy jegyzetet, amely egyértelművé teszi a különbséget a Wikipédia és a Wikifajok között.

A Wikimédia Alapítvány, szintén a gazdája egy Wikidata nevű projektnek. A Wikidata a különböző típusú tartalmak adatbázisa. A Wikidata tárolja (és lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kezeljék) az adatokat az összes Wikimédia projektből, és radikálisan bővíti a tartalmat, amelyekre építeni lehet a wiki elveket.

Képzeld el, hogy egy kattintással szerkesztheted egy infobox tartalmát a Wikipédián, hogy kapj egy szerkesztési formát kifejezetten az infoboxhoz amit módosítasz, és más Wikipédiák azonnal és automatikusan elkezdik használni ugyanazt a tartalmat. Képzed el, hogy egy cikk bizonyos adatai folyamatosan frissülnek a háttérben, anélkül hogy bármi munkád lenne benne - függetlenül attól, hogy a vállalati részvények emelkedése, vagy több sornyi kód egy nyílt forráskódú projektben. Képzeld el, hogy könnyedén kereshetsz a wiki-adatbázisokban, különböző tárgyakról, anélkül, hogy bármit tudnál a wikikről.

A Wikifajok adatai végül a Wikidatában fognak tárolódni.

Lásd a Mi nem a Wikifajok lapot.

A Wikifajok alkalmazása

A Wikifajok a nevezéktant és a rendszertant írja le. A Wikifajokhoz való hozzájárulás azt jelenti, hogy értesz ezekhez a témákhoz. A nevezéktanhoz és rendszertanhoz nem tartozó témakörök nem valóak a Wikifajokhoz, a test-hosszúságú szövegeket a Wikipédia tartalmazza. Az elosztás és tartomány adatai bekerülhetnek egy cikk vitalapjába, vagy (esetleg) a Wikidatába.

Nyelvi egyezmény

A Wikifajok független a nyelvektől, amennyire csak lehetséges. A szövegek leginkább az aktuális adatokra vannak korlátozva, és amikor szöveget használnak, akkor is formázási célra. A tudományos egyezmény által használt nevezéktan és rendszertan latin. A Wikifajok átfogja ezen egyezményt, és a linnéi kettős nevezéktant használja. Ezért használunk latint a rendszertani és nevezéktani részeken.

Jelölési és adatleíró célokra az angol nyelvet használjuk, a Wikifajok projekt megállapodása értelmében.

Mivel egyetlen Wikidata-adatbázisa lesz a rendszertannak és nevezéktannak, a projekt nyelvi elágazásai és a párhuzamos rendszertan törlődni fognak.

Tartalmi egyezmény

Taxonavigáció szekció

Minden taxon oldalnak a Wikifajokon tartalmaznia kell egy Taxonavigáció (Taxonavigation) szekciót. Ez a szekció foglalkozik a Wikifajok rendszertani részével. Ez a rész teljes egészében latin. Használ ezt a táblázatot az elnevezésekhez.

Latin taxonok és többes számok
Taxon (egyes szám) Taxon (többes szám)
Phylum Phyla
Classis Classes
Ordo Ordines
Familia Familiae
Divisio Divisiones
Cohors Cohortes
Sectio Sectiones
Tribus Tribus
Genus Genera
Species Species
Varietas Varietates
Forma Formae

Hogy minden magasan szabványos maradjon, a Wikifajok nagy mértékben támaszkodik a taxo-sablonokra.

Név szekció

A taxonavigáció mellett az oldalnak tartalmaznia kell egy Név (Name) szekciót. Ez a szakasz tartalmazza a latin nevet, a bejegyzés szerzőjét, és az évet amikor a szerző bejegyezte és elnevezte a fajt. A szerzők neve belsőleg linkelve van a szerzői oldalakhoz.

Ha ez a rész leírta a fajt vagy egy alacsonyabb rendszertani egységet, tartalmazni kell típus-lelőhelyet és egy holotípus szekciót (amennyiben az információ rendelkezésre áll). A holotípus jeleni az első egyedet, amely alapján a szerző leírást készített. A holotípusok múzeumokba kerülnek. A típus-lelőhely a holotípus megtalálási helyét írja le.

Az alcímeket a rendszertani egység szinonimáinak leírására használják.

Források szekció

A taxonavigáció és a név értéktelen a forrásai megnevezése nélkül. Azonban kérjük, ne adj hozzá közvetlenül a szakaszokhoz forrásmegjelöléseket, ehelyett a források (References) szakasznak kell igazolnia az oldal többi részét. Egy oldalnak tartalmazni kell a könyveket, magazinokat vagy internetes hivatkozásokat, ahol megtalálható az információ. Ha lehet, használd ez eredeti forrást. (Az eredeti forrás az, ahol a szerző először leírta a fajt). Ha internetes oldalakra mutató linket csatolsz, lehetőleg válassz angol nyelvűt.

Köznyelvi nevek szekció

Ez a szakasz (Vernacular names) tartalmazza a linkeket a fajok közönséges nevéhez, adott esetben a kapcsolódó Wikipédia projektekhez.

Források

A jó források listáját azért állítottuk össze, hogy lehessen használni forrásmegjelölésként, hozzájárulva a Wikifajokhoz.

Egy jó internetes hivatkozást fel lehet ismerni néhány irányelv alapján. A forrásnak használnia kell:

  • Latin nevezéktant
  • Megerősített szerzőt, és éveket
  • Más forrásokat, ha ez az eredeti forrás, akkor a taxon leírását.

Formai szabályok

Azok az előírások, amelyeket nem tárgyalja a Wikifajok súgó része, a következő szabványosított szabályok.

  • A Plantae-hoz és a Fungi-hoz: A Botanikai Nevezéktan Nemzetközi Kódja (2005. július, Bécs) [1]
  • Az Animaliához: A Zoológiai Nevezéktan Nemzetközi Kódja (Negyedik kiadás) [2]
  • Prokariótákhoz (Bacteria és Archaea): Prokarióta-nevezéktan Nemzetközi Kódja (ICNP, 2008-as változat, 2015-ös vázlat) [3], korábban a Baktériumnevezéktan Nemzetközi Kódja (ICNB, 1990-es vázlat) [4]

Mi a teendő, ha segítségre szorulsz

  • Olvasd el a formázási szabályokat az itteni segítség részban
  • Tégy fel általános kérdéseket a Kocsmafalnál
  • Kérj segítséget a Wikifajok adminisztrátoraitól
← Contents General Wikispecies/hu Taxonavigation section →