This page is a translated version of the page Wikispecies:Policy and the translation is 88% complete.

Ez egy listája az irányelveknek, amiket az összes szerkesztőnek be kéne tartania. A be nem tartásuk a szerkesztési jog megvonásával járhat (lásd az irányelvek betartása lapot a részletekért).

Szerkesztési irányelvek

Mivel a tudomány egy folyton változó terület, gyakran a kutatások felfednek új információkat, amelyek ellentmondanak a réginek. Ezért megkérjük a szerkesztőket, hogy:

 • Legyetek udvariasak
  • Ha valaki durva, érzéketlen vagy kicsinyes az zavarja a többieket és megakadályozza a Wikifajok tökéletes működését.
 • Kerüljétek a szerkesztési háborúkat
  • Szerkesztési háború, mikor két vagy több felhasználó, ellentétes nézetekkel, folyamatosan hozzáadja egy cikkhez a tartalmat amit helyesnek vél, és törli azt amit nem. A szerkesztők kérték a viták és a munka rendezését kompromisszummal vagy egyetértéssel a megfelelő vitalapon. Segítségül hívhatsz egy adminisztrátort a problémák megoldására.
 • Kerüljétek a személyes támadásokat
  • Ne kövess el személyes támadást a Wikifajokon! Hozzászólni a tartalomhoz ne a közreműködőnél. A személyes támadások rontják a közösséget és eltántoríthatják a szerkesztőket a szerkesztéstől. Senki se szereti ha bántalmazzák.
 • Fogadjátok el, hogy senki se birtokolja egyik cikket se
  • Ha létrehozol vagy szerkesztesz egy cikket, tudd, hogy azt mások is szerkeszteni fogják, és az ésszerűség határain belül nem szabad megakadályoznod, hogy megtegyék.
 • Ne törölj a vitalapokról
  • A szerkesztések vitalapokon tartása fontos a későbbi hivatkozások szempontjából. Ha egy vitalap hossza megnő, ezért kevésbé átlátható, inkább archiváld a régi megbeszéléseket a törlésük helyett.

Törlési irányelvek

Azok a cikkek törlődni fognak, amelyek beletartoznak a következő kategóriákba:

 • Nonszensz oldal
  • A lapok amelyek nem tartoznak ehhez a projekthez a Mi nem a Wikifajok lapon vannak definiálva. Azok a hozzájárulások, mint a (de nem feltétlenül) cikkek, amelyek csak szöveget tartalmaznak, azaz nem található meg bennük a taxonavigáció, azoknak a Wikipédia részét kéne képeznie és azonnal törlődni fognak.
 • Hibás mondattan vagy hiányzó rendszertan
  • A rossz mondattannal, hibás vagy hiányzó taxonómiával, stb. rendelkező hozzájárulások meg lesznek jelölve a {{NSF}} sablonnal, és 15 napon belül törlésre kerül, ha nem lesz kijavítva/javítás alatt.
 • Szerzői jogok megsértése
  • Szerzői jogi törvényekbe ütközik a tartalom egy weblapról a Wikifajokba történő másolása, kivéve, ha a weblap olyan licencet ad meg, ami ezt megengedi. A szerkesztőknek a másolás előtt meg kell bizonyosodniuk róla, hogy a weboldal licence összeegyeztethető-e a Wikifajok szerzői jogi licencével.
 • Elárvult vitalapok
  • Ha egy vitalap még működik, de maga a lap már törölve van, a vitalap „árvának” lesz tartva és azonnal törölni lehet.

Megjegyzés: A hibás formázású hozzájárulásokat ki kell javítani amilyen gyorsan csak lehet, de általában NEM kerülnek törlésre, kivéve ha a formázási hiba miatt a szöveg teljesen és helyrehozatlanul összefüggéstelen.

Fizetett szerkesztés

By consensus, the Wikispecies community does not require any disclosure of paid contributions from its contributors.

Adminisztrátorok stb.

Lásd:

Az irányelvek alkalmazása

In the case of misbehaving editors, such policy may be enforced to keep the community in good order.

Figyelmeztetés

 • Nem szükséges, de gyakran az első lépés a szerkesztők udvarias emlékeztetésére, hogy jól viselkedjenek. Egy kezdeti figyelmeztetést továbbiak követhetnek, ha a szerkesztő folytatja a Wikifajok irányelveinek és útmutatóinak megszegését.

Blokkolás

 • Users will have their editing privilege removed for a period of time (or indefinitely) as determined by an administrator. The blocked editors are still able to access and view Wikispecies, but unable to make any changes to it. It is not necessary for editors to receive a warning prior to a block if the administrator believes that there is a clear indication that the editor is disruptive.
 • While a fairly common action when dealing with recurrent vandalism by registered and logged in users, note that IP addresses (used by users not logged in) are very rarely indefinitely blocked. Many IP addresses are dynamically assigned and change frequently from one person to the next, and even static IP addresses are periodically reassigned or have different users. In cases of long-term vandalism from an IP address, blocks over a period of months or years are considered instead. Long-term blocks are never used for isolated incidents, regardless of the nature of their policy violation. IP addresses used by blatant vandals, sockpuppets and people issuing legal threats are never blocked for long periods unless there is evidence that the IP address has been used by the same user for a long time. Such evidence may only be obtained by a Wikispecies Checkuser. A checkuser investigation is only intended as a last resort for difficult cases, but requests can be made here.
 • Open proxies are generally reported to the Meta-Wiki Stewards and blocked globally for the length of time they are likely to remain open on the same IP address, which in most cases is likely to be only a few months. Requests for global unblocking of such IP addresses can be made via the same Meta-Wiki Stewards page mentioned above.

Mikor ne blokkolj

Fontos emlékezni, hogy a blokkoknak nem büntetésnek kell lenniük. A blokkok nem használandók:

 1. szerkesztőkkel szembeni elégtételre;
 2. más szerkesztők becsmérlésére;
 3. ha nincs jelenleg érintett viselkedési gond.